XXII Zoskalańskie Jodełko

Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskalańskie Jodełko” odbył się po raz 22 w Zaskalu.

Uroczystość zaszczycili swoją obecnością: ks.proboszcz Ryszard Gaweł, posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta nowotarski Krzysztof Faber, wicestarosta Władysław Tylka, wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt, radny wojewódzki Jan Piczura, wójt gminy Rafał Szkaradziński, wiceprzewodniczący Rady Gminy Szaflary Barbara Zalińska-Sikoń i Janusz Jurzec oraz dyrektor Gminnego Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach Maciej Szostak, wraz z zespołem.

Imprezę poprowadzili radny i sołtys wsi Zaskale Andrzej Tylka i Jacek Król, radny powiatowy i prezes OSP Zaskale, a gości uroczyście przywitał wójt Rafał Szkaradziński, prosząc zebranych o uczczenie minutą ciszy niedawno zmarłego radnego i sołtysa wsi Skrzypne, śp. Stanisława Kubickiego.

Jak co roku gospodynie z Szaflar, Zaskala, Boru, Skrzypnego, Bańskiej Wyżnej, Bańskiej Niżnej i Maruszyny przygotowały mnóstwo regionalnych potraw, nalewek i win, które mieszkańcy ochoczo kosztowali. Najpierw jednak komisja w składzie: ks. proboszcz Ryszard Gaweł, posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta Krzysztof Faber, radny wojewódzki Jan Piczura, wójt gminy Szaflary Rafał Szkaradziński, wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt,  dr Małgorzata Szczerba, Patrycja Furczoń na czele z przewodniczącą komisji Marią Tylką oceniała produkty w celu wyłonienia potraw, które zasługiwały na specjalne wyróżnienie. Degustacji przygrywała kapela pod przewodnictwem Jana Czesława Joniaka.

Wyróżnione zostały potrawy z każdej wsi: z Zaskala – polewka z barana, dzika kaczka z jabłkiem i jagnięciną, z Bańskiej Wyżnej – zasmażka dla dzieci, kluski ze śliwkami i szynka pieczona, ze Skrzypnego – cynaderki baranie, zając w kapuście i herbatki na ból gardła, z Boru – kluski kukurydziane ze skwarkami, naleśniki z ruskim nadzieniem i talarki na blasze, z Bańskiej Niżnej – kluska z kaszy ze skwarkami, pstrąg z różą i marchwianka, z Maruszyny – 40 herbat i kompotów, kabulak i kluska bulowata, z Szaflar – wyroby wędliniarskie, półmisek serów i zakąska śliwka w boczku oraz pieczone jabłka z nadzieniem z owoców lasu, a także potrawy z Unii Europejskiej – pieczeń rzymska, róża francuska i deser orzechowe ule. Wszystkie gospodynie otrzymały równorzędne nagrody ufundowane przez Gminę Szaflary oraz kosmetyki ufundowane przez Hurtownię fryzjerską LOK i American Dreams Health & Beauty zlokalizowaną w Zaskalu. Panie prezentujące dania z Unii Europejskiej otrzymały upominki od Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania przekazane przez prezesa Macieja Szostaka.

Organizatorem „Zoskalańskiego Jodełka” byli: oddział Związku Podhalan w Zaskalu, Wójt oraz Rada Gminy Szaflary.

Fragment występu „Małych Zaskalan”:  https://youtu.be/ECjR0vFLcws

DSCN3805 DSCN3812 DSCN3813 DSCN3814 DSCN3816 DSCN3817 DSCN3820 DSCN3822 DSCN3815 DSCN3818 DSCN3826 DSCN3828 DSCN3830 DSCN3831 DSCN3832 DSCN3837 DSCN3838 DSCN3839 DSCN3842 DSCN3843 DSCN3841 DSCN3849 DSCN3850 DSCN3854 DSCN3862 DSCN3864 DSCN3865 DSCN3866 DSCN3868 DSCN3871 DSCN3872 DSCN3873 DSCN3874 DSCN3875 DSCN3876 DSCN3879 DSCN3880 DSCN3881 DSCN3893 DSCN3904 DSCN3905 DSCN3906