Dzieci opanowały kuchnię!

Uczniowie z gminy Szaflary mieli okazję poznać tajniki gotowania i wziąć udział w międzypokoleniowych warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Gminne Centrum Kultury Promocji i Turystyki w Szaflarach.

Warsztaty pn. „Akademia Małego Kucharza” trwały od wakacji aż do połowy października, odbywały się w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Szaflarach. Mali kucharze i ich rodzice pod okiem Roberta Stanka – szefa kuchni i nauczyciela z ZSCKR w Nowym Targu przygotowywali pyszne desery, musy owocowe, torciki, kremówki i pączki. W menu znalazły się także oryginalne przystawki, zupy, domowe pierogi czy pizza. Nie zabrakło także świeżych ryb i owoców morza. Ostatnie warsztaty obfitowały w egzotyczne owoce takie jak pitahaya, karambola czy physalis (tzw. śliwka peruwiańska).
Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem, organizatorzy zdecydowali więc na przeprowadzenie nie 10 a 14 spotkań.
Warsztaty prowadzono w ramach realizacji projektu „Akademia Małego Kucharza”. Projekt dofinansowano ze środków Programu Działaj Lokalnie X Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie przy Stowarzyszeniu Rozwoju Orawy w Jabłonce.

Więcej zdjęć na naszym Facebooku.