Zaskalanie po raz kolejny na Jodełku

Jak co roku na Zoskalańskim Jodełku stoły uginały się od jadła. Był to już XXIII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych.

Impreza w Zaskalu ma swoją długoletnią tradycję. Rokrocznie gaździny przygotowują swoje specjały, a sala remizy zapełnia się gośćmi chcącymi spróbować przepysznych potraw, ciast i serów. Tak było również w tym roku. Gospodynie z Maruszyny, Szaflar, Zaskala, Bańskiej Niżnej, Bańskiej Wyżnej, Skrzypnego i Boru przygotowały po kilkadziesiąt potraw na każdym stole, był również stół z potrawami Unii Europejskiej. W tym roku gościnnie na Zoskalańskim Jodełku ze swoimi specjałami zaprezentował się Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu.

Podczas Zoskalańskiego Jodełka nie zabrakło także znamienitych gości, wśród nich: wicestarosta powiatu nowotarskiego Władysław Tylka, wójt gminy Rafał Szkaradziński, ks. Ryszard Gaweł proboszcz Zaskala, ks. Kazimierz Duraj proboszcz Szaflar, radni powiatu nowotarskiego Józefa Guziak oraz Stanisław Żółtek, wiceprzewodniczący Rady Gminy Szaflary Janusz Jurzec, przewodniczący Euroregionu Tatry oraz urzędujący członek Zarządu powiatu nowotarskiego Bogusław Waksmundzki, sołtys Białego Dunajca Józefa Kolbrecka, kierownik nowotarskiego biura powiatowego Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Maciej Tylka, dyrektor ZSCKR w Nowym Targu Marian Nowak oraz prof. nadzw. dr hab. Anna Mlekodaj.
Najpierw potrawy degustowała komisja, w składzie: prof. nadzw. dr hab. Anna Mlekodaj (przewodnicząca) wraz ze swoimi doktorantami Halina Tylką i Łukaszem Zapałą, wójt gminy Rafał Szkaradziński, ks. proboszcz Ryszard Gaweł, wiceprzewodniczący Rady Gminy Szaflary Janusz Jurzec, urzędujący członek Zarządu powiatu nowotarskiego Bogusław Waksmundzki, sołtys Białego Dunajca Józefa Kolbrecka, kierownik nowotarskiego BP Małopolskiego OR ARiMR Maciej Tylka, dyrektor ZSCKR w Nowym Targu Marian Nowak oraz Maria Tylka małżonka wicestarosty Władysława Tylki.

Łącznie przygotowano aż 437 potraw. Wobec wyrównanego wysokiego poziomu wszystkich zespołów, komisja odstąpiła od przyznawania poszczególnych miejsc, jednomyślnie uznając, że wszystkie zespoły zaprezentowały dania na najwyższym poziomie. W zamian postanowiono wyróżnić każdy zespół za specjalne potrawy:

  • gospodynie z Bańskiej Niżnej za bogaty i zróżnicowany wybór serów kozich oraz za kapustę na ogonach;
  • gospodynie z Bańskiej Wyżnej za rewelacyjną swojską szynkę oraz bundz z czarnuszką;
  • gospodynie z Boru za kapustę z bobem i grzybami oraz za sałatę na barszczu;
  • gospodynie z Maruszyny za tradycyjne i różnorodne ciasta drożdżowe oraz szeroki wybór herbat owocowych;
  • gospodynie ze Skrzypnego za zająca w kapuscie i jaja baranie;
  • gospodynie z Szaflar za transgraniczne podejscie do kuchni i wprowadzenie potraw słowackich takich jak knedle z kapustą karmelizowaną;
  • gospodynie z Zaskala za jagnięcinę pieczoną oraz gulasz wołowy;
  • uczniów ze ZSCKR w Nowym Targu za comber jagnięcy z żurawiną.

Fundatorem nagród dla gospodyń była gmina Szaflary. Hurtownia Centrum LOK z Zaskala przekazała upominki w postaci kosmetyków.

Oprócz degustacji w programie znalazły się także występy uczniów z Zaskala. Na scenie zaprezentowali się młodzi instrumentaliści uczący się pod okiem Bartłomieja Fatli oraz zespół „Mali Zaskalanie” prowadzony przez Annę Mrowcę i Janusza Gaculaka. Do tańca przygrywała im kapela góralska. Impreza zakończyła się zabawą andrzejkową z zespołem Warasy.
Imprezę poprowadzili sołtys Zaskala i prezes Związku Podhalan o/Zaskale Andrzej Tylka oraz Jacek Król, radny powiatowy i prezes OSP Zaskale. Organizatorem „Zoskalańskiego Jodełka” byli: Oddział Związku Podhalan w Zaskalu, a także Rada Gminy i Wójt Gminy Szaflary.

Pełna galeria zdjęć dostępna na Facebooku.