Jubileuszowe XXV Zoskalańskie Jodełko za nami

Jak co roku remiza w Zaskalu zgromadziła gaździny z całej gminy Szaflary na XXV Gminnym Konkursie Potraw Regionalnych. Gospodynie z Bańskiej Niżnej, Bańskiej Wyżnej, Boru, Maruszyny, Skrzypnego, Szaflar Zaskala przygotowały po kilkadziesiąt potraw na każdy stół. Podczas tegorocznego konkursu zaprezentowały się także Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szaflarach oraz uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu.

Komisja w składzie: wicestarosta nowotarski Bogusław Waksmundzki, Wójt Gminy Szaflary Rafał Szkaradziński, zastępca wójta Sławomir Furca, Przewodniczący Rady Powiatu Nowotarskiego Tadeusz Rafacz, wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Józefa Guziak, Przewodniczący Rady Gminy Szaflary Stanisław Wąsik, dyrektor Gminnego Centrum, Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach Iwona Gal – przewodnicząca Komisji, dyrektor Szkoły Podstawowej w Zaskalu Renata Mozgowiec, wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce Marta Zagórska oraz wiceprezes nowotarskiego oddziału Związku Podhalan Wojciech Groń, oceniała produkty w celu wyłonienia potraw, które zasługiwały na specjalne wyróżnienie.

Wobec wyrównanego wysokiego poziomu wszystkich zespołów, komisja odstąpiła od przyznawania poszczególnych miejsc, jednomyślnie uznając, że wszystkie zaprezentowały dania na najwyższym poziomie. W zamian postanowiono wyróżnić każdy zespół za specjalne potrawy:
* gaździny z Bańskiej Niżnej za zająca ze zadku, kackę z potoka, gęś z młaki oraz sery kozie;
* gaździny z Bańskiej Wyżnej za napitki dlo wysusonyk, cipsy góralskie, nogę świńsko-góralskom oraz cukier polony na grype;
* gaździny z Boru za kluski hałuski ze śliwkami, jedzenie chłopa do lasu, flaki z korpielami oraz kure z nadzieniem z kaszy;
* gaździny z Maruszyny za żeberka w pomidorach, zapiekankę ze szpinakiem, pasztet z żurawiną i ciasto owocowe na kwaśnym mleku oraz za szeroki wybór herbat i kompotów;
* gaździny ze Skrzypnego za „jaja baranie”, kompot „na urodę”, babkę z jabłkami i udziec barani;
* gaździny z Szaflar za chleb zapiekany z sosem śmietanowym, palacinki z makiem, karmelizowaną kapustę z knedlami oraz sery;
* Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Szaflary za zupę dyniową, bezy, 5 rodzajów pierogów oraz tradycyjny kołoc;
* gaździny z Zaskala za golonkę, królika w jarzynach, łyć z pulosa z talarkami, sałatę oraz jagnięcinę w rozmarynie;
* Panie przygotowujące dania kuchni europejskiej za guacamole, mus z awokado, „Truskawkowe Pole”, krewetki czosnkowe, lody mięsne oraz ciasto 3-Bit;
* uczniów ze ZSCKR w Nowym Targu za pierogi z bobem, „nadzianego” koguta oraz ciasteczka rolnika.

Oprócz degustacji w programie znalazła się także część artystyczna. Na scenie zaprezentowali się członkowie zespołu regionalnego „Mali Zaskalanie”, przygotowani przez instruktorów Annę Mrowcę i Marcina Fatlę. Do tańca przygrywała im kapela góralska. Gościnnie wystąpiły także Marusynianki z przedstawieniem kabaretowym „Wysło sydło z worka”.

Imprezę poprowadzili sołtys Zaskala i prezes Związku Podhalan o/Zaskale Andrzej Tylka oraz Jacek Król, radny powiatowy i prezes OSP Zaskale. Organizatorem „Zoskalańskiego Jodełka” byli: Oddział Związku Podhalan w Zaskalu, Wójt Gminy Szaflary, Rada Gminy Szaflary oraz Gminne Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach.

Fundatorem nagród w postaci bonów dla gospodyń była gmina Szaflary oraz Podhalańska Lokalna Grupa Działania, reprezentacja szkoły z Nowego Targu otrzymała kociołek elektryczny ufundowany przez GCKPiT w Szaflarach. Ponadto organizację wydarzenia wsparli sponsorzy: ks. proboszcz Ryszard Gaweł, Hurtownia Centrum LOK z Zaskala, Przedsiębiorstwo Handlowe PAKFOL, Firma Kalata z Szaflar oraz Państwo Katarzyna i Krzysztof Sikoniowie z Zaskala.