Podhalańska Bitwa Smaków w Szaflarach

Gospodynie z powiatu nowotarskiego rywalizowały, w ostatnią niedzielę sierpnia w Szaflarach, podczas Podhalańskiej Bitwy Smaków. Licznie zgromadzeni goście mieli okazję spróbować przepysznych i zaskakujących potraw przygotowanych na bazie kapusty – głównego składnika dań konkursowych. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Nowotarski Krzysztof Faber.

W bitwie udział wzięło dziesięć kół: z Dębna Podhalańskiego, Harklowej, Ludźmierza, Morawczyny, Ochotnicy Górnej, Ostrowska, Skawy, Szlembarku, Zaskala i Zubrzycy Górnej. Na stołach gościły gołąbki, kapuśniaki, groch z kapustą, pierogi i krokiety, bigos tradycyjny, placki, kwaśnica a nawet kapusta na słodko i chleb pieczony na liściu kapusty. Komisja oceniająca przygotowane przez gospodynie potrawy miała przed sobą trudne zadanie.

W skład komisji konkursowej weszli: kierownik biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Maciej Tylka (przewodniczący), wójt Szaflar Rafał Szkaradziński, asystent wiceministra Sportu i Turystyki Andrzeja Guta-Mostowego Mateusz Łękawski, asystent posła Jana Dudy Łukasz Rutkowski, dyrektor GCKPiT w Szaflarach Iwona Gal oraz przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich w Szaflarach Janina Ciszek i Danuta Rol. Przepysznych potraw próbował nawet sam wiceminister Klimatu i Środowiska Edward Siarka, który przybył na wydarzenie wraz z małżonką.

Wobec wyrównanego wysokiego poziomu wszystkich przygotowanych potraw komisja postanowiła przyznać:

  • I miejsce i bon o wartości 1000 zł dla Koła Gospodyń Wiejskich w Ochotnicy Górnej,
  • II miejsce i bon o wartości 800 zł dla Koła Gospodyń Wiejskich Szlembark,
  • III miejsce i bon o wartości 600 zł dla Koła Gospodyń Wiejskich w Zaskalu.

Dodatkowo wyróżnienia oraz bony o wartości 300 zł każdy otrzymały koła gospodyń wiejskich ze Skawy, Zubrzycy Górnej, Ludźmierza i Dębna Podhalańskiego.

Pozostałe reprezentacje z Harklowej, Ostrowska i Morawczyny otrzymały nagrody za udział w konkursie w postaci bonów o wartości 250 zł każdy.

Oprócz rywalizacji kulinarnej i degustacji, w programie znalazła się także część artystyczna. Na scenie zaprezentowali się: Gminny Młodzieżowy Zespół Góralski z Szaflar, Kasia Waberska oraz zespół Zbrucz z Tarnopola. Na zakończenie zebrani bawili się przy muzyce zespołu Kumple Janosika.

Szereg atrakcji przygotowano także na najmłodszych uczestników. Na dzieci czekały zjeżdżalnie, dmuchańce, tatuaże brokatowe oraz gry i konkursy z nagrodami.

Organizatorami wydarzenia byli: Gmina Szaflary, Stowarzyszenie Dla Rozwoju Gminy Szaflary, Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary oraz Gminne Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach.

Podhalańska Bitwa Smaków była realizowana w ramach operacji pt. „Podhalańska Bitwa Smaków” i współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Cel operacji „Wzrost atrakcyjności turystycznej obszaru LGD poprzez organizację lokalnych inicjatyw promujących walory kulturalne i kulinarne do dnia złożenia wniosku o płatność końcową”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.